Skip to main content
News

Innocom: – Digitale løsninger som gir livet tilbake

Foto: Telia

Innocom: – Digitale løsninger som gir livet tilbake

Drammen Works har medlemmer på tvers av bransjer for å skape en plattform for samarbeid og vekst. Et av våre medlemmer, Innocom står bak utviklingen av Berntsen. En aktiviseringsrobot laget for å motivere brukeren til mer aktivitet gjennom tilpasset og videobasert treningsopplegg. ­

– Det er spennende, og ikke minst en stor fordel, når man får være med å utvikle noe som er basert på et stort behov. Berntsen er fremtiden, forteller gründer og daglig leder hos Innocom, Hege Eiklid.

Ideen bak Berntsen oppstod i kjølvannet av et behov kommunen hadde. Et behov som ikke kunne løses i markedet i dag. Etter en utlyst anbudskonkurranse i 2017 ble ideen om Berntsen Norges første vinner av innovasjonspartnerskap i regi av Stavanger kommune.

I samarbeid med pasienter, pårørende og ansatte utviklet de prototypen til aktiviseringsroboten, og 10. mars 2020 var Berntsen klar for å testes. I samme tid stengte Norge ned på grunn av pandemien, som resulterte i to år med hjemmekontor og digitale kundemøter.

– Nå som samfunnet endelig er åpent igjen er jeg glad for å være en del av Drammen Works. Vi ble invitert til åpningen 4. april i år, og fikk et tilbud allerede under åpningen. Fordi Innocom er en drammensbedrift var det en selvfølge for oss å takke ja. Det er viktig å kunne tilby denne typen miljø før gründere og småbedrifter i regionen, sier Eklid og fortsetter:

– Det er viktig å stå sammen, bygge nettverk, kompetanse og miljø. For vår del er det spesielt viktig med næringsutvikling knyttet opp mot det nye sykehuset på Brakerøya.

Samfunn for startups og gründere

Medlemskap i Drammen Works passer alle typer virksomheter, enten det er startups eller etablerte selskaper som ønsker å være tett på innovative nye selskaper. Kontorlokalene i SporX er starten på fremtidens co-working space i Drammen.

– Etter pandemien var det godt å komme seg ut av hjemmekontoret, og inn i et nettverk. Kontorlokalene til Drammen Works har god beliggenhet, det er viktig å kjenne at man hører til et sted. I tillegg til et ønske om å støtte opp under det som skjer i byen. Drammen Works er nytt, men det blir en spennende reise med et viktig nettverk av bedrifter og bransjer.

Bilde av lokalene til Drammen Works på SporX

En stor økning i aktivitet

I tillegg til å en sterk gründerånd har Hege Eiklid to mastere, og har jobbet med velferdsteknologi helt siden 2009. Utviklingen av aktiviseringsroboten Berntsen har bydd på en bratt læringskurve, men stor arbeidsglede.

– Det har vært en veldig spennende utvikling, og det har gått utrolig hurtig. Vi har fått mye oppmerksomhet rundt innovasjonspartnerskapet og mye drahjelp av å være Telia Start-up bedrift. Da produktet endelig var ferdig stengte Norge ned, og det ble to spesielle år. Det er ikke det samme å være på en digital messe, vi trenger tilbakemelding og gode dialoger.

Berntsen strukturerer hverdagen til sluttbrukeren, minner om hverdagsaktiviteter og har tilpasset øvelser for hver enkelt bruker. Aktiviseringsroboten bidrar til aktivisering og selvstendighet, og gir i mange tilfeller livet tilbake.

– Helsepersonell kan legge inn alt fra treningsvideoer til påminnelse om å hente posten eller å ta medisiner. I tillegg kan man legge opp til at tilrettelagte videobaserte aktiviteter og øvelser starter automatisk til avtalt tid. Kommunene som har tatt i bruk teknologien ser at de eldre blir mer aktive og motiverte, og så mye som 1/3 av alle hjemmebesøk kan erstattes via teknologien. Dette bidrar til store kostnadskutt for kommunene, og ikke minst frigjør det mye tid for helsepersonell.

– Vi er opptatt av brukervennlig teknologi som de eldre mestrer. I aldersgruppen er det ofte mange som opplever digitalt utenforskap, og med Berntsen må de ikke lære seg teknologi, men de må lære seg å bli mer aktive.

Fotograf: Morten Aakre

Over 10 kommuner har tatt i bruk Berntsen

Hege Eiklid har en mangfoldig rolle i Innocom, og jobber med både konsept, UX design, brukertesting og kundedialog for å nevne noe. Siden oppstart har over 10 kommuner tatt i bruk Berntsen, og Inncom har inngått flere samarbeid med blant annet Røde Kors, Pensjonistforbundet og Sunnaas Sykehus.

– Forskjellen fra oppstart til i dag er at det er vesentlig mer kundekontakt. Og det er den tette dialogen med kundene og samarbeidet med brukerne som gir mest glede. Ofte er det eldre i aldersgruppen 80-90 år, som har hatt plager som gjør de stillesittende, og plutselig mestrer de trapper og andre dagligdagse oppgaver som å handle i butikken. Jeg må nesten klype meg selv i armen for å skjønne at de har så mye glede av produktet vi har skapt.

Kort om Berntsen

  • Enkelt og brukervennlig nettbrett uten andre applikasjoner
  • Holder orden på pasientenes timeplaner og minner om aktiviteter
  • På avtalte tidspunkter starter treningsvideoer. Alle aktiviteter varsles før oppstart
  • 60 videoer med øvelser tilpasset den enkeltes opptreningsbehov
  • Kan fjernstyres av helsetjenesten
  • Gir helsepersonell og nærstående mulighet for videosamtaler
  • Av hensyn til sikkerheten ligger systemet i Pasientsky
  • Brukervennlig oppsett for videokonsultasjon via Join, Norsk Helsenett

Motta nyhetsbrev

    Våre partnere