Skip to main content
News

Cutfab freser din idé

By 3 April 2022April 22nd, 2022No Comments

Cutfab freser din idé

Et litt ugunstig hjørne i Kristoffer Steens nye leilighet ble starten på gründereventyret Cutfab. I dag er drammensbedriften et bevis på at lokal produksjon kan være både bærekraftig og lønnsom.

At Kristoffer Steen skulle ende opp som gründer var kanskje ikke helt uventet, men måten det hele startet er kanskje mer tilfeldig enn man skulle tro.

– Jeg har alltid hatt et ønske om å skape noe. Jeg har vokst opp i en familie hvor gründerskap har vært en del av hverdagen, forteller han.

Men det var ikke før Kristoffer flyttet inn i ny leilighet i 2013 at Cutfab-ideen fikk røtter.

– Det var det et hjørne som var litt ugunstig med tanke på plassering av møbler.

Alternativet var å kjøpe en billig løsning fra IKEA, som bare ville passet halvveis. I stedet endte han opp med en helt annen måte å løse problemet på.

– Jeg fant ut at jeg kunne lage møbelet på en mye mer effektiv måte selv, hvis jeg hadde hatt en CNC-fres. Med den kan man i prinsippet produsere «alt» ut ifra tegninger. Tanken slo meg: her må det være et marked, men hvor skulle jeg starte? Etter en del research konkluderte jeg med å begynne helt på bunn, slik at jeg kunne forstå hele prosessen.

Høsten 2015 gikk han til innkjøp av en CNC-fres, og det tok ikke lang tid før han fant ut at det var et marked for spesialtilpassede møbler til en fornuftig pris.

Verdien av lokale samarbeid

I 2016 opprettet Kristoffer Steen et eget AS, første ansettelse ble gjort og de første avtalene ble spikret. Cutfab var et faktum.

– Vi kom i kontakt med mange som hadde behov for våre tjenester, blant annet Ask og Eng, forteller Kristoffer.

Ask og Eng produserer kjøkken og interiørdetaljer fra verkstedet i Drammen. De jobber utelukkende med Bambus – et materiale som både har høy holdbarhet og er bærekraftig

– I starten tok vi oss av utskjæring av materiale, mens de gjorde etterarbeidet. I 2017 tok vi over hele produksjonslinja. I fjor produserte vi over 2.500 fronter til IKEA-kjøkken på vegne av Ask og Eng. Og flere skreddersydde kjøkken ble levert i både inn- og utland.

Kristoffer Steen ser store fordeler med å samarbeide med lokale bedrifter, og at veien til og fra verkstedet i Konnerudgata er kort.

– Det er en stor verdi i at de kan komme og se hvordan produksjonen foregår. De får mulighet til å ta og kjenne på produktene. Det blir dessuten lettere å forstå hverandres utfordringer og å ha en tett dialog.

Cutfab var også involvert i prosessen med å produsere en prototype for Drammens-bedriften Vicotee. (Link til Vicotee-artikkel).

– Vi kunne bidra med rask produksjon i lavt antall, forteller Kristoffer.

Lokalt og bærekraftig

Det å produsere lokalt er ikke bare effektivt, men også bærekraftig, noe som Kristoffer legger stor vekt på.

– Det er viktig for oss å ha minst mulig negativ påvirkning på miljøet. Målet er å ha kontroll på hele verdikjeden og ha en åpenhet rundt hvor ting kommer fra og hvor ting ender opp.

Kristoffer er også overbevist om at lokal produksjon er viktig for fremtiden.

– Samfunnet fremover trenger mer lokal produksjon. Det er ikke noe poeng å sende en bestilling til Sentraleuropa eller Østen hvis man kan produsere det samme produktet lokalt til en konkurransedyktig pris. Vi ønsker å være en selskap som kan tilby en slik tjeneste.

Lokalt og bærekraftig

Siden oppstarten i 2016, har Cutfab vokst til å bli en lønnsom bedrift med solid tverrfaglig kompetanse.

– Vi har nå ti ansatte med bred bakgrunn og mye ulik kompetanse. Alt fra industridesigner og møbelsnekker, til blikkenslager og kunstner, for å nevne noe.

Kristoffer Steen gir de ansatte mye av æren for at Cutfab er der de er i dag.

–  De ansatte tør å utfordre seg selv hver dag, og samarbeider veldig bra. De har vært villige til å lære underveis, noe som er essensielt for å kunne vokse.

Det har resultert i at Cutfab har sagt ja til mange ulike oppdrag og utfordringer.

– En av de største verdiene er at vi hele tiden har tilegnet oss ny kompetanse. Vi har bevisst jobbet med forskjellige kunder og produkter for å utvikle oss.

Ved siste utlyste stilling, kom bekreftelsen på at Cutfab har blitt en svært attraktiv arbeidsplass.

– Vi fikk inn 120 søknader. Det ser jeg på som et bevis på at vi har gjort noe riktig. Nå er målet å vokse fornuftig videre og skape flere lokale arbeidsplasser som har en positiv effekt på samfunnet.

Motta nyhetsbrev

    Våre partnere