Ungt tek-miljø satser i Drammen

Ansatt som holder frem telefonen sin med en app i bildet. Står i åpent kontorlandskap. Foto

Informasjonsteknologi, utvikling og innovasjon får stadig større rolle i flere bransjer i næringslivet. Spesielt i energibransjen går digitaliseringen fort, med et økende fokus på smarte løsninger, effektivisering og modernisering.

Den drammensbaserte gründerbedriften Oss Norge har utviklet Oss-brikken med hensikt om å tilgjengeliggjøre data om strømforbruket til forbrukerne for å skape økt bevissthet rundt kilowattimer, skape en verdi for kunden og sammen kunne bidra til at strømforbruket og atferden endres og effektiviseres.

Janne Blaasvær, daglig leder og markedssjef i Oss Norge, forteller at bedriften har store ambisjoner for fremtiden og ønsker å være en aktør som utfordrer de tungt etablerte bedriftene i bransjen.

– Kilowattimer er ikke noe alle har et forhold til, men når du får presentert det i en kontekst og får sett på sanntidsdata, kan du selv gjøre endringer der og da med umiddelbar effekt. Det vil føre til at du får en lavere strømregning, samt en større bevissthet til eget forbruk, forteller Blaasvær og fortsetter:

– Alternativet vil være at vi må bygge ut nettet og investere milliarder av kroner for at vi skal fortsette veksten i elektriske apparater i hjemmene våre (hvor elbiler og induksjonsplater er gode eksempler som trekker mye strøm).

Historien om Oss

Oss Norge ble startet i desember 2017, og består i dag av seks ansatte. Bedriften er et ferskt tek-selskap med store ambisjoner og et ungt miljø som holder til på Papirbredden.

– Historien om Oss startet med at vi så mulighetene som lå i de nye smarte strømmålerne og ønsket å hente ut data om eget strømforbruk. Dette viste seg å være vanskelig å få til, i tillegg til at dataen kun var forståelig for spesielt interesserte. Dette ble starten på Oss-brikken som plugges direkte inn i strømmåleren din.

Oss har utviklet en ny teknologi som gjør at informasjonen fra den nye, automatiske strømmåleren din blir gjort tilgjengelig for deg på en enkel måte. Oss-brikken hjelper deg med å hente ut informasjon fra strømmåleren, og Oss-appen oversetter og tolker denne informasjonen for deg slik at det blir lett forståelig.

– Prototypen ble utviklet i en stekepanne, bokstavelig talt, og vi er veldig stolte av resultatet, sier Blaasvær og legger til:

– Alt som er utviklet et gjort in-house. Både software og hardware utvikles og produseres i Norge, og det har vært et bevisst valg fra starten av. Det er et trygghetsaspekt i det som veier tungt for oss. Ved at alt er produsert i Norge, får vi full oversikt og kontroll over hele prosessen. I tillegg heier vi på norsk arbeidskraft, og vi ønsker å utnytte kunnskapen som finnes i Norge. Vår målsetting er at vi skal inn i alle norske hjem, og da er det viktig å tilby en trygghet til forbrukerne, selv om det betyr at kostnaden blir større.

2000 testbrukere med på laget

En viktig del av prosessen med å utvikle Oss-brikken og Oss-appen har vært å ha forbrukerne med på laget. 500 testbrukere ble koblet opp i november, og allerede i mai har Oss en forventning om å motta 1500 brikker for å koble opp resterende testbrukere.

­– Jeg ser på det som at vi egentlig er en stab på 2000+6 personer, som sammen utvikler Oss videre. Testbrukerne våre er utrolig viktige, og mange forteller oss at de har hatt en åpenbaring om strømforbruket sitt, og at de har gjort enkle grep som har fått både forbruket og strømregningen ned. Vi vet hva som er realiserbart, og sammen med kunden vil vi bygge et ønsket produkt i markedet.

– Vi har vært tidlig ute og har et forsprang som gjør at vi kan ta en ledende posisjon i markedet. Det som er gøy med Oss-brikken er at den allerede er klar for serieproduksjon. Vi gleder oss over at vi ikke helt vet hvor vi er om et år, men vi skal utfordre det etablerte, utvikle en tjeneste som markedet etterspør sammen med kundene sier Blaasvær og fortsetter:

– Etterspørselen fra markedet har vært overveldende, så vi jobber i dag med å tilby tjenester kommersielt. Vi håper å ha tjenester på markedet i Q4.

Gründerbyen Drammen

Oss er en av mange gründerbedrifter som allerede er godt etablert i Drammen. Det dukker stadig opp nye og spennende virksomheter, og i fjor ble det etablert en rekke nye virksomheter i byen fordelt på over 40 bransjer.

– Vi ser bare fordeler med å være etablert i Drammen, og etter hvert som Drammen blir en del av storkommunen, vil byen bli enda mer attraktiv. Det er viktig at Drammen rigger seg for å ta imot flere gründerbedrifter i fremtiden. Det er allerede gjort utrolig mye bra i byen de siste årene, og vi håper det fortsetter.

– Vi har skyhøye ambisjoner om å vokse ut av bygget, og vi har ingen ønsker om å flytte ut av Drammen!

Ønsker du å jobbe i Oss Norge

Oss er stadig på jakt etter dyktige mennesker som kan bidra til å løfte utviklingen videre, og er nå på utkikk etter apputviklere, backend-utviklere og kundeservice-medarbeidere.

Send inn åpen søknad her, eller ta kontakt med daglig leder og markedssjef Janne Blaasvær på mail: janne@oss.no.