– En liten mann fra et lite land kan få til store ting internasjonalt, smiler gründeren av Piql, Rune Bjerkestrand, og ingen vil kunne beskylde ham for å overdrive. For Piql har påtatt seg ansvaret for å bevare nedtegnede uerstattelige skatter, for alle verdens land, i all overskuelig fremtid.

– Piqls revolusjonerende teknologi gjør det mulig å lese inn data på høyoppløselig film som vil kunne tydes i sin opprinnelige form, helt uavhengig av den digitale utviklingen, fortsetter Bjerkestrand. – Ingen vet hvordan verden ser ut om fem hundre eller tusen år, men det vi vet, er at dataene som er lagret på denne måten vil være forståelig og bevart for fremtidige generasjoner.

Risikofaktorer som cyberkriminalitet og ustabilitet i ulike former vil med stor sannsynlighet øke i styrke i årene som kommer, mener vi. Den gode responsen løsningene våre har fått fra hele verden, viser med all tydelighet at veldig mange deler vårt syn på det. Stadig flere nasjoner, organisasjoner og enkeltbedrifter ønsker å sikre sine uerstattelige data for fremtiden, enten de heter Byarkivet i Drammen eller Arquivo Nacional (Nasjonalarkivet i Brasil), sier Bjerkestrand.

Arctic World Archive
27. mars 2017 åpnet Piql det mye omtalte Arctic World Archive, et arkivhvelv beliggende i en av de gamle gruvene til Store Norske Spitzbergen Kulkompani. Mexico og Brasil var først ute med å lagre sine lands uerstatteligheter i permafrosten på Svalbard. Mexico har blant annet lagret den nedtegnede arven etter sine viktigste eldgamle sivilisasjoner. IT-sjefen i Mexicos nasjonalarkiv uttalte ved åpningen at det har stor betydning å bevare historien i sin opprinnelige form, ikke bare for Mexico, men for hele menneskeheten.

At hvelvet ligger i Norge, et av verdens mest fredelige og utviklede land, finner kundene våre svært betryggende, sier Bjerkestrand. – Vi er også litt stolte over at en tung norsk aktør som Kommunearkivinstitusjonenes Digitale Ressurssenter (KDRS) har valgt å sikkerhetslagre data i det nye hvelvet. Vi har fått solid støtte fra det offentlige, så det er bra at myndighetene tar i bruk tjenesten de har bidratt til å få utviklet. Det er forresten ikke bare vi som har forstått det, i det samme fjellet har også Svalbard Globale frøhvelv etablert sitt arkiv med frø som er nyttige og viktige for menneskehetens eksistens.

Nettverk og samarbeid
I følge Katrine Thomsen, prosjektleder og Runes høyre hånd i Piql, har Bjerkestrand en sjelden kombinasjon av kreativitet, struktur og gjennomføringsevne. Og så har han en unik evne til å skape nettverk og samarbeid, over hele verden. – I september reiser vi for eksempel til Singapore for å delta og stå på EU-kommisjonens teknologistand på den anerkjente messen TechInnovation 2017, forteller Thomsen. – Konferansen skal bringe teknologi og industri sammen for å akselerere kommersialiseringen av teknologiske nyvinninger og innovative samarbeid. At Piql er valgt ut som én av femten bedrifter som skal representere EU er ganske formidabelt!

Piqls oppskrift for fremtidig kommersiell suksess, baserer seg på deres globale partnernettverk som selger sikker tilgjengelighet, lagring og bevaring av digitale data. Hovedkontorer på Papirbredden huser 17 dedikerte medarbeidere som dessuten eier 30 % av bedriften. Et hårete og internt mål er å bli Drammens største skatteyter. Bjerkestrand, oppvokst i Drammen, forteller at mange, spesielt ved oppstarten i 2002, forsøkte å få Piql til å flytte til Oslo. – Men vi valgte å bli i Drammen, og det er stadig like vellykket. Drammen har jo dessuten bare blitt bedre og bedre med årene, så nå kommer verden til oss.

En av Drammens mange kvaliteter er nærheten mellom næringsliv, innovasjonsmiljøer og politisk ledelse, fortsetter han. – Vi har stor nytte av å samarbeide med andre bedrifter i nærliggende virksomhetsområder og med tilsvarende fokus på FoU. Innovasjon Norge Buskerud er, og har vært, en svært viktig ressurs for Piql, og byens politikere, med ordfører Tore Opdal Hansen i spissen, har bidratt til å åpne mange dører. Vi opplever at Drammen er opptatt av å legge til rette for sitt næringsliv, og mange bedrifter forvalter disse mulighetene godt.

Alle elsker Drammen
– Ved åpningen av Arctic World Archive på Svalbard ble vi intervjuet av NRK, Finansavisen og Svalbardposten, sier Katrine Thomsen. – Og så eksploderte det i media! I løpet av fjorten dager ble det publisert over 700 nyhetsartikler over hele verden! Internasjonale medier som CNN, Fox News, TIME, Die Zeit og Gizmodo ga oss en publisitet ingen kunne ha drømt om. Et tv-team fra Brasil slo seg faktisk til i fem dager og laget et program som ble vist for 30 millioner seere! Snakk om reklame for Drammen og Norge, ler Katrine høyt.

– Det er forresten utrolig morsomt å ta i mot utenlandske gjester og la dem oppleve byen vår, fortsetter Thomsen. – De kommer gående fra Flytoget inn på kontoret her på Papirbredden, og så forteller vi dem at hotellet ligger ut døren og 150 meter til høyre, restauranten vi skal spise på i kveld ligger to minutters gange langs elvepromenaden, og konferansen i morgen finner sted rett over gaten. De tror jo nesten ikke det er mulig – snakk om tilgjengelighet! At partnerne våre som kommer til Drammen for tredje og fjerde gang fremdeles får oppleve nye nytt, fra klatrepark til RIB-tur og solnedgang over Spiralen, gjør at de gjerne kommer tilbake en femte gang. Det synes vi er veldig stas!

Fakta
Piql har utviklet en unik metode for å sikre og lagre digitale data på høyoppløselig film som vil vare i 500 – 1000 år. Deres visjon er å redefinere konseptet digital tilgjengelighet og bevaring.
Et globalt partnernettverk i oppstartsfasen og 17 ansatte i Drammen omsatte i 2016 for ca. 12 millioner NOK.

Adm. dir. Rune Bjerkestrand er tilgjengelig på mail rune.bjerkestrand@piql.com

Vi valgte

Drammen

Nå viser Drammen seg frem fra næringslivets ståsted. Et perspektiv som bidrar til å synliggjøre byens kvaliteter og næringslivets mange muligheter.

Les mer om kampanjen

Conexus AS:

Steinar Evensen i kompetansebedriften Conexus, hadde en stor tanke om hvordan teknologi kunne tas i bruk på helt nye områder.

Les mer

Lindum AS:

For 20 år siden valgte Drammen kommune Pål Smits til å starte det som skulle bli en fremtidsrettet kompetansebedrift innen gjenbruk og gjenvinning.

Les mer

Svensson Nøkleby:

En nyutdannet jurist har måttet lære seg å sette krav, både til seg selv og til andre. Svensson Nøkleby møter forventningene til Monica Tennebø og Endre Bakke Arntzen.

Les mer

FØLG UTVIKLINGEN I DRAMMEN

Mange bedrifter har allerede tatt valget om Drammen. Er du nysgjerrig på næringslivet og mulighetene i byen vår? Vi holder deg løpende orientert.