Idretten og næringslivet står sammen om NM

Torsdag 30. januar sparkes Ski-NM i gang på Konnerud. Det er et ettertraktet arrangement å få planlegge, og bygger i stor grad på en lokal stolthet. Men hva har næringslivet i Drammensregionen å si for gjennomføringen av NM?

Stolt, spent og lettet arrangør

Arne Madsen er leder av organisasjonskomiteen for Ski-NM 2020. Han har de siste ukene kunnet puste lettet ut over at NM på Konnerud kan gjennomføres som planlagt etter mye diskusjoner som følge av dårlige værmeldinger. Med snø fra Kongsberg og engasjerte lokalentreprenører blir NM reddet.

– Det engasjementet som ble vist av lokale entreprenører for å redde den kritiske situasjonen med manglende snø er helt enestående. Isachsen med flere jobbet nærmest dugnad, og hjelpen har virkelig vært betydelig.

Dugnadsånd og lokalt næringsliv i ryggen

Mange lokale aktører er med på å gjøre NM mulig. Med næringslivets støtte, bygges velfungerende idrettslag i regionen, som gir en økende dugnadsånd blant foreldre og foresatte til aktive barn og unge. Madsen forteller at de i forkant har hatt behov for minst 500 frivillige til Ski-NM. Når startskuddet går er det likevel flere enn det som skal drive med alt fra servering og transport til sanitet og løyper.

Etter innsnevringen av løypenettet på grunn av snømangel, står KIL nesten igjen med for mange frivillige.

– Luksusproblem, understreker Madsen og fortsetter:

– Vi er så heldige å ha mange ressurssterke og idrettsglade folk i Drammen. Mange har i tillegg en bakgrunn som gjør de svært kvalifiserte til jobben de bidrar med under NM.

Denne symbiosen mellom næringsliv og frivillige gjør det mulig for lokale arenaer å arrangere store nasjonale arrangementer.

En hel region stiller opp for nasjonalidretten

Dette er ikke bare et Konnerud-arrangement, forteller Madsen. Hele den nye storkommunen og regionen forøvrig er med på å bidra til å gjennomføre arrangementet.

– Nå har vi både gode løpere fra KIL, og fantastiske utøvere fra hele regionen, som skal få gå på hjemmebane. Det er stort for dem, og stort for oss når de beste i Norge skal gå renn i anlegget vårt.

Jobben med å gjøre anlegget klart har vært en laginnsats fra frivilligheten, næringslivet, idrettslaget og kommunen. Kommunen har blant annet utbedret løypenettet i løpet av de to siste årene, der den største innsatsen ble gjort i fjor sommer.

Er med fordi det betyr noe mer

Som sponsor av et lokalt idrettsarrangement er man selvfølgelig med fordi det gir økt synlighet, men de fleste ser dette som en bonus av å få være med å bidra til noe man opplever som viktig og betydningsfullt.

– Vi ser at det er et enormt lokalt engasjement fra næringslivet. Det handler om interessen for langrenn, og for mange også Drammenspatriotisme, utdyper Madsen.

Totalt har Ski-NM 2020 et flere titalls sponsorer som alle bidrar på sine måter. For hovedsponsor SpareBank 1 BV har langrennsarrangementer kanskje vært spesielt viktig å delta på.

Foto av Lise Maren i rød dressjakke
Håper på skiglede hos barn og unge: Banksjef bedriftsmarked Buskerud, Lise Maren Brock Tynes i SpareBank 1 BV. Foto: SpareBank 1 BV.

– Vi var aldri i tvil om at vi ønsket å bidra på dette. Som sparebank er det naturlig for oss å engasjere oss aktivt i våre lokalmiljøer, sier banksjef i SpareBank 1 BV Lise Maren Brock Tynes, og legger til:

– Vi får selvfølgelig svært god profilering av SpareBank 1 BV gjennom Skiforbundet. I tillegg har vi aktivert sponsoratet internt. Over 400 Sparebank1 BV-ansatte med familier kommer for å delta på Konnerud – det er god bedriftskultur! Vi håper igjen at dette kan bidra til å inspirere barn og unge til skiglede og en aktiv hverdag.

Også eiendomsforvalter Brække Eiendom er med som sponsor under folkefesten på Konnerud.

– Ski-NM er et arrangement det er stor oppmerksomhet rundt lokalt, og som en lokal aktør er det viktig for oss å bidra til at det er mulig å gjennomføre.

Kommunikasjonsrådgiver hos Lindum, Ida Guterud, mener det er helt nødvendig at næringslivet støtter opp om idrettsarrangementer, men også lokale idrettslag.

– Sponsingen handler fra Lindums side om å gi noe tilbake til lokalbefolkningen i Drammensområdet, sier hun.