Helsepark til fem milliarder

INNVENDIG: Det legges opp til en bredt sammensatt helseklynge med forskningsbaserte aktiviteter, utdanningsinstituasjoner og helserelatert virksomhet. Illustrasjon: Grape Architects AS

Til en pris på mellom tre og fem milliarder kroner skal Drammen Helsepark bli Europas mest komplette helse- og omsorgsklynge.

Det aktuelle området ligger vegg i vegg med sykehustomta på Brakerøya, rett ved Drammensfjorden. Den 100.000 kvadratmeter store tomten eies av Eidos Eiendomsutvikling og Bane Nor Eiendom, og det er også disse tok aktørene som står bak planene om den omfattende helseparken.

Helsepark AS er tidligere helseminister Ansgar Gabrielsen som har som mål å skape Europas mest komplette helse- og omsorgsklynge for utdanning, forskning, behandling og næringsutvikling.

Byggestart nest år

– Det er ikke så mange helseklynger som det er reelt å sammenligne seg med. Oslo Cancer Cluster er vel det nærmeste, men her i Drammen snakker vi om det dobbelte i størrelse, et sted mellom 75.000 og 100.000 kvadratmeter. I tillegg vil det bli en veldig bred sammensatt helseklynge med forskningsbaserte aktiviteter, utdanningsinstitusjoner og helserelatert virksomhet både i privat og offentlig regi, sier Gabrielsen som nå er veldig optimistisk med tanke på videre fremdrift.

– Målet er at første byggetrinn av helseparken skal stå ferdig samtidig som det nye sykehuset står ferdig i 2024. Og det er naturlig at de første lokalene i helseparken blir bygget samtidig som det nye sykehuset begynner å ta form, og der er jo byggestart anslått til å skje allerede i 2019, sier prosjektlederen.

Tunge investeringer

Og det ligger også an til betydelig investeringer. Mens sykehuset kommer på rundt 10 milliarder kroner så anslås det at helseparken blir på nærmere halvparten.

– Ja, vi ser for oss at det i første omgang vil bli investeringer på mellom tre og fem milliarder kroner, opplyser Ansgar Gabrielsen som har med seg daglig leder i Eidos Eiendomsutvikling, Torgeir Finnerud, som styreleder i Drammen Helsepark AS. Styret består ellers av to tunge «helsenavn»; nærmere bestemt Karita Bekkemellem og Erik Normann i tillegg til prosjektdirektør i Bane Nor Eiendom, Per Atle Tufte.

Tekst: Per-Jan Brekke

VED FJORDEN: Slik er ett av forslagene til hvordan Drammen Helsepark kan se ut. Illustrasjon: Ghilardi-Hellsten arkitekter
KVELDSSTEMNING: Slik har Grape Architects sett for seg den nye helseparken i kveldsmørket. Illustrasjon: Grape Architects AS
Drammen 24

Denne saken er tidligere publisert i Drammen 24.

>> Les hele intervjuet i Drammen 24 her.