Drammen som Gateway til Asia

CXS-digital-hub-Drammen

CXS Digital Hub er en plass for selskaper som ønsker å vokse, og som tenker internasjonalt. Målet er å utvikle bærekraftige teknologibedrifter med internasjonale ambisjoner.

Conexus, med administrerende direktør Steinar Evensen i spissen viser vei for dem som vil gjøre det stort i Asia. Forrige uke var Conexus vertskap for en stor delegasjon fra Malaysia som var i Norge for å finne samarbeidspartnere og selskaper de kan hjelpe inn i Asia.

Gjennom et intensivt tredagers-program har den Malaysiske delegasjonen truffet flere titalls bedrifter både i Drammen og Oslo for innledende samtaler om et mulig samarbeid. Steinar kan fortelle at det allerede nå har kommet konkrete avtaler ut av besøket.

Besøket ble avsluttet med en storstilt åpning av CXS Digital Hub som er startet opp med målsetning om å hjelpe flere norske selskaper til å vokse internasjonalt. Nærmere 200 gjester hadde funnet veien til Energibygget denne fredagen, nysgjerrige på den nye satsningen til Evensen. Med seg på laget er også Glitre Energi og inkubatorbedriften Driv som Conexus kjøpte opp tidligere i år.

 At Evensen bidrar til å sette Drammen ytterligere på kartet er det ingen tvil om, og vi hyller initiativ som kan bidra til større vekst i Drammen, sier Jostein Rensel, prosjektleder i Næringsforeningen i Drammensregionen.

Fra scenen fikk gjestene høre flere presentasjoner og 15 pitcher fra ulike teknologiselskaper som ønsket å vise seg frem for de asiatiske investorene og selskapene i salen.

Premien til de tre beste er en tur til Malaysia senere i år som Conexus arrangerer sammen med blant andre Telenor og Abelia.  Vinnerne vil bli annonsert denne uken, men vi kan røpe at et av selskapene som ble stemt frem som en av de beste er lokale.

Vil bli Norges svar på Silicon Valley

– Vi ønsker at flere bedrifter i Drammen skal tørre å satse internasjonalt, gjerne fra starten av. Det har vært en eksplosjon av start-ups de siste årene og vi ser en kraftig økning av antall gründere, og personer med store visjoner. Det har også skjedd et skifte etter oljekrisen, som gir oss tilgang på flere dyktige ingeniører som kan bidra til ytterligere vekst i byen vår, sier Evensen og fortsetter:

– Drammen har en mulighet til å bli Norges svar på Silicon Valley, en by med kreative bedrifter, og stedet for innovasjon.

Videre forteller Evensen at de ønsker å koble Drammen mot det Asiatiske markedet, og gi flere bedrifter en mulighet for internasjonal ekspansjon.

– Vårt håp for fremtiden er at flere bedrifter viser vei, og skaper flere ”huber”. Vi trenger at flere bedrifter spiller på lag for å løfte Drammen videre.


Foto: Glitre Energi

Kunnskap, kapital og ekspertise

CXS Digital Hub skal være et samlested for kapital, kunnskap og ekspertise. Huben er ment til å hjelpe bedrifter, både i Drammen og nasjonalt til å realisere drømmen om å satse internasjonalt.

Et av selskapene som er lokalisert i den nye huben er Driv Inkubator som ble kjøpt opp av Conexus tidligere i år. De hjelper nyoppstartede bedrifter med forretningsutvikling og vekst. Driv har status som SIVA-partner, noe som vil si at de er en del av det statlige virkemiddelapparatet for gründere.

– Det er et historisk øyeblikk for Drammen, og det er et spennende prosjekt å være en del av. Vi ønsker større fokus på innovasjon, og Gateway til Asia bidrar til å gjøre det lettere for små- og mellomstore bedrifter å satse internasjonalt. Spesielt med Huben er kompetansedeling viktig. Sammen har vi ett felles mål, og det er å bidra til økt verdiskaping for norske selskaper som igjen bidrar til flere arbeidsplasser, forteller Mette Thielemann som er daglig leder i Driv Inkubator.

Internasjonale Drammen

Internasjonale Drammen får en helt annen betydning etter lanseringen av Huben. Med fokus på å skape flere bærekraftige bedrifter med fotfeste i Drammen vil vi kunne generere nye muligheter for byen vår ved å hente kompetanse utenfra.

– Sammen skal vi få tak i de beste hodene med de beste ideene, og nå har vi også et internasjonalt miljø å spille på. Investeringsmuligheten mot det asiatiske markedet vil også generere større kapital for gründere og gründernæringen, sier Thielemann.

Drammen ergateway til Asia!