– Digitale løsninger er fremtiden, selv for vår bransje

Clemens Zeh i Viken Landskap ute med dokumenter i hånda

Etter at Covid-19 for alvor satte dype spor næringslivet i drammensregionen i sommer, samlet Næringsforeningen i Drammensregionen sammen ulike rådgiverteam for å bistå bedrifter i en krevende tid. En av bedriftene som benyttet seg av fire timer gratis bedriftsrådgivning var Viken Landskap.

Tekst: Amanda Chapman-Stavn (TIBE Drammen) Foto: Viken Landskap, Clemens Zeh.

– Vi hadde et stort behov for å gå igjennom likviditeten til bedriften, og gjøre de grepene som gjør at vi klarer oss i en tid som dette, forteller daglig leder i Viken Landskap, Clemens Zeh.

Viken Landskap er en anleggsgartnermesterfirma som leverer tjenester i hele Viken og Oslo fylke. Bedriften har spesialisert seg på privatkunder, og jobber i hovedsak med privathager og utemiljø.

Store økonomiske konsekvenser

Anleggsfirmaet består av tre faste ansatte, i tillegg til bistand fra sesongarbeidere når det er høysesong for anleggstjenester. For Viken Landskap merket de effekten av Covid-19 på et tidlig plan.

– Den første utfordringen vi støtte på, var at vi ikke fikk våre ansatte inn i landet, som følge av innreiseforbud og karantenetid. Hele bemanningssituasjonen vår endret seg på kort tid, i tillegg til at vi støtte på økonomiske utfordringer, sier Clemens og fortsetter:

– Vi måtte gjennomgå likviditeten til bedriften, vurdere oppdrag og kutte på løpende kostnader. Derfor måtte vi rett og slett holde bemanningen så lav som mulig, og heller konsentrere oss om småprosjekter og tiltak som gjør oss bedre rustet for neste sesong.

Digitalisering er fremtiden

Den internasjonale pandemien har ikke bare ført til negative konsekvenser for Viken Landskap.

– Midt i pandemien ble vi tvunget til å tenke nytt, og den første naturlige tanken var digitalisering. Hva kan vi gjøre for å ruste oss for fremtiden? Derfor var vi kjappe med å sette opp en netthandelsløsning, som tillot oss å forenkle prosessen for kunden, og samtidig vise fram de forskjellige tjenestene vi tilbyr, sier han og legger til:

– Videre skal vi bruke lavsesongen for å videreutvikle e-handelsløsningen vår. Vi skal gjøre det enda bedre, og bruke god tid på etterarbeidet som gjenstår. Vi tror absolutt at det er dette som er fremtiden, selv for vår bransje.

Ønsket bistand innen økonomi og finans

Daglig leder tok kontakt med rådgiverteamene under kampanjen «Sammen. Endrer vi hverdagen.» i regi av Drammen Works og Næringsforeningen i Drammensregionen, og ønsket i hovedsak bistand innen økonomi.

– Det var en vanskelig tid, med mye usikkerhet. Da er det klart at vi tar de mulighetene vi kan få. Vi måtte gå igjennom likviditeten til Viken Landskap, og ønsket også hjelp til hvordan vi kunne søke lån. Jeg fikk svar på de henvendelsene jeg ønsket, og tok de grepene som trengtes for å få kostnadene ned.

Klare mål for 2021

I etterkant av bistanden har tallene gått i riktig retning for Viken Landskap.

– Etter at vi fikk økonomien under kontroll, og fikk opprettet en e-handelsløsning har det vært en positiv respons blant kundene våre. Vi bruker nettbutikken som et salgsverktøy for kunden, og frigjør dermed en del ressurser som tidligere har blitt brukt på oppsøkende salg. Vi benytter oss av sosiale medier, og fikk vårt første store salg direkte fra den type markedsføring, sier Clemens og avslutter:

– Målet for 2021 er flere ansatte, og investering i lastebil og fremkomstmidler. Vi skal levere tjenestene våre enda raskere til kunden.


Finans, økonomi og revisjon

Rådgiverteamet hjelper deg gjerne med spørsmål relatert til omstillinger i en svært krevende tid. I tillegg kan vi gi deg gode råd om kostnadskontroll, likviditetsstyring, finansieringsplaner og hvilke støtte- og låneordninger som kan hjelpe din bedrift.

Rådgiverteamet består av bedriftene: PWC, BDO, KPMG, Deloitte, DNB og SpareBank 1 BV.

Det er BDO som har bistått Viken Landskap.


INFORMASJON OM RÅDGIVNING HER

Trenger du gode råd i en krevende tid? Ta kontakt med Næringsvekst 2020 sin rådgivergruppe og få inntil fire timer gratis konsultasjon.

SAMMEN.
ENDRER VI HVERDAGEN.